Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Judit
Üdvözlöm! 3 éve szedek syncumárt. Családot tervezünk. Utánaolvastam egy kicsit, hogy lehet-e babát vállalni syncumar mellett. Több helyen javasolták, hogy előtte át kell állni a heparinos injekcióra. Mennyivel korábban kell ezt megtenni? Már bejelentkeztem nőgyógyászhoz, de nagyon késői időpontot kaptam sajnos. A háziorvosom a nőgyógyászhoz küldött, egy ismerős javasolta, hoyg heamatológust kérdezzek meg. Nem tudom kihez kellene fordulnom. Köszönöm válaszát
Kedves Judit!

Ez a kérdés ennél bonyolultabb. Az egész terhességet heparin védelemben kell kihordani, orvosi kontroll mellett. Kérem, jelentkezzen be hozzám a rendelésre!

Üdvözlettel

dr. Szélessy Zsuzsanna
Varga-Halász Valéria
Tisztelt Trombózisközpont!

Olyan problémával fordulok Önökhöz,hogy 2011 nyarán a terhességem 8 hetében ért egy mélyvénás trombózis,terhességemre tekintve terápiás adagú LMWH-t alkalmaztak.Clexane injekcióval.A terhesség alatt otthon is adagoltam a Clexane-t a megbeszéltek alapján.2012 februárjában meg is született az egészséges kislányom.A szülést követően elmentünk genetikai vizsgálatra.Ott a eredmény:Immunserológia negatív 312-120/167 APTI:25,5 INR:1,0 TI:17,7 Fi:2,4 AtIII:102,9% PC:137,2% PS:68,8% LA:48,6(1,2) homocisztein:normál

genetika : FVLeiden:Heterozigota FII:heterozigoza

mutáció : FV LEIDEN (V.faktor alavadási gén) Arg506Gln,R506Q,c.1691G>A

FII (protrombin gén) g.20210G>A

ezek alapján Syncumar mite tablettát szedek 2-2-3 szedtem ekkor volt 2013,08,15.-én 1,91 az INR értékem,így most 2-3-2 szedek.Igazából azt szeretném ezzel kapcsolatban kérdezni,hogy lehetséges e valamilyen más módszert kipróbálni,hogy ne kelljen életem végéig Syncumart szednem.Vagy a genetikai eredményem alapján nincs más választásom:171 cm vagyok és 75kg,valami diétával vagy életmódváltással el hagyható lenne e a gyógyszeres kezelés?Szeretnénk pár év múlva még egy gyermeket,tudom ott újra az injekciós kúrára kell vissza állni,legalábbis az itteni orvosok ezt javasolták,de még a terhesség előt,ha egészséges babát akarok.28 éves vagyok,de nem akarom nehezíteni se a család se a magam életét.Előre is köszönöm válaszukat!

Valéria
Tisztelt Varga-Halász Valéria!

Kérem, jelentkezzen be a Trombózisközpontba, ott mindent megbeszélünk.

Üdvözlettel

dr. Blaskó György
Szücs Szabolcs
Tisztelt Profeszor Úr!



Nagyon köszönöm gyors válaszát!

Elnézését kérem, ha nem fogalmaztam egyértelműen, de az utazásra már megkapja a járógipszet testvérem. Ebben az esetben sem javasolt az utazás?Így van értelme vizsgálatnak ez ügyben, vagy semmi értelme kockáztatnia?

Köszönettel és Tisztelettel:

Szücs Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Itt a járó / fekvő gipsz kérdéskör majdhogynem lényegtelen. A lényeg, hogy fokozott kockázati állapotban van, illetve én testvérét nem ismerem. Így bármit is tanácsolni felelőtlenség. Ahogy utazni is.

Üdvözlettel

dr. Blaskó György
Péchy Istvánné
Tisztelt doktornő érdeklődni szeretnék gumi-harisnyanadrágot hol tudok beszerezni méretre mind két lábam mélyvénástrombozisos volt tisztelettel :
Tisztelt Péchy Istvánné!

Orvosi segédeszköz boltban. De előtte fontos orvossal konzultálnia, hogy pontosan milyen erősségű, kiterjedésű harisnya szükséges Önnek!

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
Boda Gabiriella
Üdvözlöm!

37 éves vagyok, van egy 8 és 6 éves gyermekem, mindkét szülés normál lefolyású volt mindenféle gond nélkül. Most fogamzásgátló tablettát szerettem volna elkezdeni szedni, de előtte elvégeztettem egy Leiden-mutáció szűrést (szájnyálkahártyából történt mintavétel), mely alapján Heterozygota vagyok. Kérdésem, hogy a Mistral fogamzásgátlót ennek tudatában szedhetem-e, vagy nem.

Másik kérdésem, hogy lehet, hogy terveznék még gyermeket az elkövetkező 1-2 évben, viszont ennek a mutációnak a tudatában - és a koromból kifolyólag is - félek, hogy komplikációk, trombózis lépne fel. Az előző terhességeim, szülésem során fel sem merült ez bennem, mivel nem tudtam erről a mutációmról. Vagy esetleg akkor "csak szerencsém volt", és azért nem kaptam trombózist, vagy ennek a mutációnak a jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindeképpen azt kapok?

Egyébként ülőmunkát végzek.

Tehát a legfőbb kérdésem a jelenre vonatkozóan, hogy szedhetem-e a Mistral fogamzásgátlót, és esetleg érdemes-e mellette valamiféle keringésjavítót vitamint (pl. gingko-biloba, aspirin protect) szednem, csökkentve ezzel a trombózis kialakulásának veszélyét.

De gondolom egy tervezett terhesség előtt mindezek tudatában mindenképp érdemes felkeresnem Önöket.

Válaszát köszönöm!

Szép napot!

Kedves Boda Gabriella,

Véleményem szerint jobb lenne, ha csak progeszteron tartalmú fogamzásgátlót szedne ( pl. Cerazette) és valóban "szerencséje" volt, hacsak az akkori életmódja nem volt egy kicsit mozgalmasabb. Persze, ha most ül, életkora előrehaladtával a FactorV Leiden heterozygositas miatt a rizikója nő. A ginkgo, aspirin ebben a tekintetben hatástalanok és máshol hatnak (ha hatnak) Mindenképpen keressen meg tervezett terhessége előtt, mert én mindenképpen javasolni fogom az alacsony molekulatömegű heparin profilaxist (mindenképpen csökkenteni kell a rizikót)

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Virág Erika
Tisztelt Nyiredy Főorvos Úr!



A lézeres visszérműtét egy végtagon (jobb láb) mennyibe kerül? Erre az árak nem tértek ki. Nem seprűvénáról lenne szó, hanem nagyobb érről.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Virág Erika
Tisztelt Virág Erika!



Lézeres visszérműtéttel nem foglalkozom. Egyébként a hagyományos műtéthez képest csak egy lágyéki, kb 2 cm-es kis metszést spórol meg vele.



Üdvözlettel, dr. Nyiredy Géza.
Benzce Ildiko
Jo napot kivanok !!

34 eves No vagyok akinek volt egy veszitett terhessege,a hetedik 7 utan a magzat nem fejlodott tovabb,ez utan megcsinaltam a kulodnbozo vizsgalatokat es kiderult,hogy V-os Leiden orokletes Trombofiliam van,remelem helyesen irtam,ami miatt a magzat nem fejlodott tovabb.a kerdesem a kovetkezo : Lehet-e ilyen orokletes trombofiliaval ,terhesseget valallni,nagy kockazattal jar? Merjek-e ujbol probalkozni?

Nagyon kerem segitsenek,es ha lehet minnel oszinte es realis valaszt adni

Nagyon Koszonom,hogy meghallgattak es varom valaszukat minnel elobb,udv Ildiko
Kedves Ildikó!

Amennyiben Leiden génmutációt heterozigóta formában örökölte, úgy bátran vállalhat gyermeket, főleg, ha ez volt az első alkalom, hogy a terhessége a korai időszakban megszakadt.A spontán AB-nek számtalan oka lehet, leggyakrabban a magzat fejlődése során bekövetkezett végzetes hiba, aminek fejlődési rendellenesség a következménye, gyakran az élettel összeegyeztethetetlen.

. Az öröklött trombózis hajlam azt jelenti, hogy bizonyos élethelyzetekben megelőző véralvadás gátló kezelést kell alkalmazni, hogy ne legyen trombózisa, ilyen a terhesség is.

A terhesség vállalásának rizikóját csak akkor tudom Önnek megmondani, ha ismerem a trombofília kivizsgálás összes leletét, az Ön egészségi állapotát, életkorát, családi és egyéni anamnézisét.Korrekt véleményt, prognózist csak így mondhatok. Kérem jelentkezzen be hozzám, hogy megbeszéljük a problémáját.

üdvözlettel

dr. Szélessy Zsuzsanna
Nagy József
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

56 éves vagyok. Rendszeresen szedek vérnyomáscsökkentőt. Édesanyámnak sok gondja volt az ereivel, amit én is örököltem. 15 éve jelentek meg a lábszáramon a viszerek. Tavaly felszíni trombózis miatt a bal combomon, crossectómiát, majd 2 hónappal később stripping-varicectomiát hajtottak végre rajtam. Nem írtak fel vérhígitót. Milyen kivizsgálást illetve kezelést ajánlanak, hogy ne kapjak újból trombózist??? Tisztelettel Nagy József nyelvtanár Nyíregyháza

Tisztelt Nagy József!

A felszíni visszérgyulladás megelőzése a megfelelő kompressziós térdzokni vagy harisnya viselésével történik, amennyiben műtéti megoldás már nem jön szóba. Heparinos injekció adására csak a kezelés során kerül sor. Felületes visszérgyulladásban a gyógyszeres véralvadásgátló adása nem jellemző. A leírása alapján az Ön esetében angiológiai vizsgálat javasolt, ha gondolja szívesen látom Önt.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Göcsei György
Tisztellt Dr Úr! 41 éves vagyok, 2005-ben , volt egy trombózisom/mélyvénás/ 2009 ben megint gyógyszerelhagyás végett , most egy hete megint! Mind három esetben ugyanazon helyen jobb vádli! Gyógykezelés gumi harisnya , vérhígitót 5mg Marfavinra emlték 3 mg-ról! Kövér nem vagyok, viszonylag egészségesen étkezek, a genetikai lehetőségeket kzárták! Vérképem jó , triglicerim szintem magasabb, GOT, GPT , enyhén magas!pár tizzel/,atöbbi értékem jó ! EKG, Vérnyomásom suintén normális! Várnám válaszát, esetleges konzultáció lehetőségét!

Üdvözlettel Göcsei György Pápa

30 6104238
Tisztelt Uram!

Amennyiben ideje és viszonyi megengedik, mindenképpen szükség lenne egy un. thrombofilia szűésre! Kérem jelentkezzen be a Trombózisközpontba, mert a fentiek szerint több minden nem stimmel Önnél. Kérném, hogy hozza el az összes leletét/papírját

Köszönettel

Dr. Blaskó György
Papp Sándorné
Tisztelt prof.Dr. Blaskó György!



Én 70 éves vagyok,10 éve mélyvénás trombózisom volt. Genetikai vizsgálati eredmény FV /506 Arg Gln/ heterozigóta öröklődő kockázati tényezőt igazolt, amely jelentősen emeli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. A V. alvadási faktort Leiden mutációja felelős az APC rezisztencia jelenségért, s ez önmagáabna kb. 8 x-osára emeli a mélyvénás trombózis kialakulásának a kockázatát. Ezt írták.

Ennek ellenére nem javasolták az életen át tartó syncumar szedését, csak újabb trombózis esetén. Ahány rvoos látott ezalatt a 10 év alatt, mindnek megoszlott a véleménye erről. . Tisztelettel kérem professzor úr véleményét a kérdésben: szedjek-e syncumart, ha nem muszáj, akkor jó-e az, ha az ASPIRIN protect 100 mg-osat szedem legalább.

Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.
Tisztelt Pappné!

A 70 évesen észlelet FactorV Leiden heterozygositas valóban nem igényelne önmagában alvadásgátló megelőző kezelést csak akkor ha rárakódva más rizikótényezők is vannak. Nem tudom, hogy a 10 évvel ezelőtt mélyvénás thrombosisa után hány évig szedett Syncumar/warfarint, de mindenképpen szükséges lenne évente a Doppler UH ellenőrzés, hogy ilyen állapotban vannak az erei. Ugyanakkor ha egyéb rizikó (daganat, tartós belgyógyászati betegség, ágybanfekvés stb.) jelentkezik, akkor azonnal be kell avatkozni, mert a rizikó ugrásszerüen nő. Kérem, hogy papirjaival keressel a Trombózisközpontot és akkor ott minden átbeszélhetünk.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA