Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szélessy Zsuzsanna Doktornő!

19 éves nő vagyok, öt hónapja mélyvénás trombózissal kórházba kerültem, azóta syncumart szedek. Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy okozhat-e a gyógyszer vashiányt, és ebből kifolyólag hajhullást, mert nekem erősen elkezdett hullani a hajam, amióta ráállítottak a gyógyszerre. Ez esetben lenne-e lehetőség más gyógyszerre való átállásra, vagy van-e valamilyen más lehetőség? Válaszát előre is köszönöm!

Török Annamária
Kedves Annamária!

A Syncumár csak átvitt értelemben csinál vashiányt, vashiányos vérszegénységet úgy, hogy vérzékenyebbé teszi az embert és a menstruációs vérzés, vagy orrvérzés erősebb lesz.

Önmagában a Syncumar nem csinál vashiányt, de ritka mellékhatása lehet a hajhullás.

Amennyiben a hajhullás oka a vashiány, úgy azt pótolni kell és a Syncumart tovább szedheti. Ha a vasanyag ccseréje rendben van és nem vérszegény, akkor a Syncumár bűnös lehet! Természetesen van más alvadásgátló gyógyszer, amire át lehet állítani.

Várom rendelésemen, hogy megtaláljuk a megoldást.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Hallottam a BIOqant lézer terápiás készülékről ,mely pontosan az ilyen féle betegségre is jó , mert a vérzsír és koleszterin szintet is képes a normál szinten tartani.Ön szerint is tényleg hatásos a készülék?
Tisztelt Szabó Jánosné!

Az Ön által említett készülék igen ellentmondó, számos hatósági kérdés terén is homályos. A forgalmazását az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 2013. május 14-én felfüggesztette. Kérem, hogy az ilyen elméleti és gyakorlati hátteret, tudományos alapot nélkülöző megoldásokhoz óvatosan álljon!

Maradok tisztelettel, dr. Babai László
Tisztelt prof. Dr. Blaskó György!



37 éves nő vagyok, 3 éve jobb alsó lábszáramban mélyvénás trombózist diagnosztizáltak. Genetikai haljamom nincs a vizsgálta alapján, vékony testalkatú vagyok, és egész életemben sportoltam. Azóta is rendszeresen futok, táncolok és mozgok.

Az érintett lábszárom mostanában rendszeresen megdagad, a vádli 2-3 cm-rel nagyobb a körtérfogata, mint a bal lábszáramé, ezen felül a combom is kicsit fájdogál mostanában. 1 hete Doppler vizsgálaton minden rendben találtak, az egész lábamat megnéztéjk. 1 hónapja EGK viszgálton is voltam, ahol ugyancsak minden eredmény jó volt. Astrixot szedek a trombózis óta éves orvosi kontroll mellett. Munkavégzés sajnos ülőmunkát követel meg, de igyekszem odafigyelni, h minél többet mozogjak.



Kérdésem ,hogy mindezek ismeretében a lábszár dagadását mi okozhatja ? vagy ez a lábszárdagadás mélyvénás trombózis "szövődménye" és ezzel együtt kell tudnom élni ? Másfél éve szinte nem volt panaszom a lábamra, kompressziós harisnyát sem viselek azóta.



Várom szíves válaszát, tanácsát!

tisztelettel:

Varga Gyöngyi



Kedves Varga Gyöngyi,

A Doppler vizsgálat csak a mélyben lévő nagy vlnák keingését mutatja jól, .Az Astrixot hiba volt szedni, mert a vénás thrombosisokra nem hat. Sajnálom. Mivel a kiváltó okot nem tudom, azt sem tudom, milyen genetikai vizsgálatai voltak, a legjobb lenne, ja a Trombózisközpontban mindent megbeszélhetnénk az összes leletének birtokában. A futással, tánccal stb. nagyon is egyetértek!

Tisztelettel

Prof. Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktornők, Doktor Urak!

28 éves nőbeteg vagyok, áprilisban súlyos kétoldali tüdőembóliám volt. Minden vizsgálatom negatív lett, nem tudják mi okozhatta a vérrög képződést, ráfogják a hormonális fogamzásgátlásra és a dohányzásra. Jelenleg syncumart szedek, nagyon nehezen áll be a megfelelő érték, még mindig hetente járok vérvételre. Még hátra van egy haematlógiai genetikai vizsgálat, hogy kiderítsék van-e veleszületett véralvadási problémám. A kérdésem az, hogy érdemes-e ezt a genetikai vizsgálatot pl, Önökre bíznom, vagy bármelyik haematológiai szakrendelésen elvégeztethetem. 28 éves vagyok, szeretném, ha kiderülne a tüdőembólia oka, hogy esetleg az kezelhető legyen. A snycumart sem szeretném életem végéig szedni, de ha konkrét okot nem találnak a vérrögök kiindulási helyére, úgy nem merem abba hagyni a gyógyszert.

Tisztelettel: Kovács Janka
Kedves Kovács Janka,

Elsősorban örülök, hogy életben van! Ha nem állna be stabilan az INR2-3 közötti érték mindenképpen keressen fel a Trombózisközpontban. Ilyen súlyos esetben a genetikai vizsgálatra 3 hónappal ez "esemény" után kell sort keríteni, de addig is INR2-3 között kell lennie, vagy más szedni. A leleteit hozza el és a hiányzó vizsgálatokat nálunk is meg lehet csináltatni. Azt, hogy teljesül-e az amit "maga szeretne" a rizikójától és a leleteitől függ! Az eset ismétlődését mindenképpen el kell kerülni, mert nem biztos, hogy a másodikat megússza.

Tisztelettel

dr. Blaskó György
Kedves Doktor Úr/Doktornő!



Augusztus 15-én igazoltak dopplerrel mélyvénás trombózist a jobb lábamban. Azóta is kórházban fekszem, mivel a kontroll vizsgálat nem mutat javulást, a rekanalizáció nem indult meg. 56kg vagyok, 2X0.6 ml fraxiparint kapok. Kérdésem annyi lenne, hogy én tehetek-e bármit a rekanalizáció érdekében.



Köszönettel



Virágos Viktória
Kedves Viktória,

Ön egyedül nem sokat tehet, mint hogy követi orvosai utasításait. Nyilván nagyobb thrombosisa volt, ami két hét alatt semmiképpen nem változik. ezek hónapok-évek alatt rekanalizálódnak, akkor is csak megfelelő kezelés mellett.. Ha ön fiatal, akkor mindenképpen szükséges lenne a thrombosis okainak kivizsgálása, és e célból keresse fel a Trombozisközpontot. Genetikai vizsgálatra az "eseményt" követően 2-3 hónappal kerülhet sor, de addig is tartós alvadásgátlásban KELL részesüljön.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Rádiófrekvenciás főtörzsi visszérműtéttel kapcsolatban szeretném tudni TB kátyát is használhatom e a fenti mütét teljes vagy részleges finanszírozására ? Köszönettel
Tisztelt Varga T Sándor!

Sajnos a TB nem finanszírozza még részlegesen sem a rádiófrekvenciás beavatkozást. Hagyományos műtéttel dr. Nyiredy Géza tudja TB alapon megműteni Önt.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tisztelt doktornő!

3 éve idült myeloproliferativ betegség miatt állok gondozás alatt a Veszprém m. kórház hematólógiáján. Litalir nevű gyógyszert szedek. Az idén áprilisban nagyfokú vérzés lépett fel az urológián kezeltek.

Az elmúlt félévben az eddig tartott 4,2 vörösvértest számom

május 22-én 3,4, aug.22-én 3,2.. Mi lesz ha ez így megy tovább? Mit tehetek?

Kell-e nagyon aggódnom?

Tisztelettel várom válaszát.



Auerbach Lászlóné

Veszprém, Szűcs u.4.
Kedves Asszonyom!

A Myeloproliferativ betegség évtizedeken át is tarthat, attól függ, hogy Önnek melyik típusa van. Ha vérzést említ, gondolom alacsony a vérlemezke száma.

Amennyiben már nem vérzik, újra emelkedhet a vörösvérsejtszáma.

A betegségét nem tudom ennyi információ alapján prognosztizálni.

Látnom kéne az összes leletét, meg kellene vizsgáljam.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Prof. Dr. Blaskó György!



Mivel bő 1 éve nem érkezik a baba, meddőségi kivizsgálás kezdődött nálam, illetve önszorgalomból is utána járok a lehetséges problémáknak, utóbbi keretében trombózis panel vizsgálatot végeztettem, az alábbi eredménnyel:

V alvadási faktor Leiden mutációja: genotípus: normál ;

MTHFR C677T mutáció: genotípus: homozygota;

Prothrombin G20210A mutáció: genotípus: heterozygota. Kérdésemre, hogy ezzel mit kéne kezdeni, a meddőségi orvosom azt javasolta, szedjek 100mg Aspirint naponta, amit azóta (kb másfél hónap) szedek. Kérdésem, hogy amennyiben sikerül végre a humán reprodukciós eljárásoktól, vagy természetes úton teherbe esnem, a fenti leletekkel sürgős lenne-e kezelést változtatnom, vagy szedhető-e tovább az aspirin (és az elég-e esetemben, vagy személyes konzultáción erre a leletre írna injekicót?) Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Katalin
Kedves Katalin,

Az aspirint semmiképpen nem ajánlanám, mert az említett heterozygota prothrombin gén-mutáció elsősorban a vénás oldalon okozhat thrombozist., mig az aspirin a vérlemezke összecsapzódást gátolja meg az artériás oldalon.. Ha teherbe esik -amit szívből kívánok - akkor sajnos a kis molekulatömegű heparint (Fraxiparint ) kell kapja, naponta bőr alá adott injectioval végig a terhesség alatt.

A részletek érdekében keressen fel a Trombózisközpontban

Üdv

Dr. Blaskó György
Mély vénás trobozisom van, Vajdasábol jelentkezem,egy t elefonszámot kérnék amin elérhető!ÜDVÖZLETEM
Tisztelt Tóth Boglár Márta!

A +36 70 431 77 29-es telefonszámon tud hozzánk bejelentkezni.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tisztelt Doktor Úr!

Az lemúlt közel három évben két missed ab-m volt, mindkét esetben a 8-9.hét körül már nem volt szívhang. Emiatt a véralvadást is vizsgálták nálam.

A vérvételt meg kellett ismételni, mivel a plazminogén szintem alacsony volt, a többi érték mind határon belül volt. Az új leletet ma kaptam kézhez, és ismét alacsony a plazminogén (62,7 %). Tudna nekem segíteni, hogy ez mit jelent? Lehet köze a vetélésekhez?

Köszönettel Nagy Linda
Kedves Linda!

A plazminogén önmagában nem jelent kóros eltérést általában.

Az AB-hez a véralvadásnak, trombózis készségnek sok köze van. Fontos volna, hogy milyen vizsgálatai voltak eddig. Kérem jelentkezzen be hozzám vizitre és hozza el az orvosi leleteit.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna

Hírek

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek
Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?

Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA