A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Szélessy Zsuzsanna Doktornő!
Lányomnak, aki 23 éves és egészséges egy speciális arccsont műtétje lesz (a jobb oldali alsó és felső állkapocs csontból fognak kivenni egy kb 1 cm-es darabot, hogy szimmetrikus legyen az arca). A műtét december 11-én lesz, aminek az időpontja egy hónapot tolódott, ezért sajnos megvásároltunk a karácsonyi időszakra a családnak négy repülőjegyet Amerikába. Mindez azt jelentené, hogy 11 nappal a műtét után 13 órát repülne. A véleményét szeretném kikérni, hogy Ön szerint van-e arra bármi esély, hogy el tudunk utazni. Tisztában vagyok vele, hogy a műtét után három hétig nem javasolt repülőre ülni, de gondoltam hátha Ön tud javasolni valami megoldást.
Köszönettel: Hunfalvy Timea
Kedves Hunfalvy Tímea !
Amennyiben a csont eltávolítás nem a fül közeli végén történik, úgy valószínű nem okoz gondot a repülés. A felszállás és leszállásnál nagy fájdalmai lehetnek, ez része gondot okozhat. Továbbá a folyadék fogyasztás is nehezített lesz számára, ami a repülő száraz levegője miatt ismét veszélyes lehet.
Az operáló orvos véleménye perdöntő lehet, hisz az utazás előtt mindenképp ellenőrizni fogja a csontok helyzetét a megindult callus képződést. Én nem javaslom a repülést, hisz fájdalomnak, kiszáradás veszélyének és sok kellemetlenségnek lesz kitéve.
Üdvözlettel:
Dr. szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr!

36 éves vagyok. Eddig még nem szültem. Most van egy komoly kapcsolatom, és lassan felvetődik bennünk a gyermekvállalás kérdése is. Anyunak volt egy komoly trombózisa.
A NET-en kutakodva olvastam, hogy a leiden mutáció vizsgálat is fontos a trombózis hajlamosság szempontjából. Csak nem tudom, hogy erre vizsgáltak-e?

A leiden mutáció = APC rezisztencia (vagy nem egy a vizsgálat)

Ez a vizsgálat úgy tudom, hogy nem évül el, az értékek mindig ezek maradnak (arhív lelet)?


2008 nyarán végezték el ezt a vizsgálatot a belgyógyászati érszakrendelésen.

Beteg APTI: 29,6 sec
Kontroll APTI: 38,5 sec
APC rezisztencia: 2,21
Protein C akt. meghat: > 200%
Protein S akt. meghat: 98 %
Antithorombin III. megha: 121%

Várom válaszát!

Köszönettel: Enikő


Az elküldött leletei negativak: feltehetően nincs Factor V Leiden mutációja, de a vizsgálatok hiányosak, nem mindent csináltak meg. Azt tanácsolom, hogy gyermekvállalás ügyében jelentkezzen be a Trombózis Központba.
Az APC rezsiztencia egy olcsóbb szűrővizsgálat, ami ha < 2 alatt van felveti a Leiden, York és Cambridge mutációk gyanuját. Ha ez van, az egy életre szól. A >200 feletti Protein C értéknek nincs klinikai relevanciája: csak akkor érdekes, ha < 60 alatt van!
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktornő!
Lassan három éve küzdök vérzés zavarral, amin túl vagyok 3 curettage, 1 méh hysteroscopia, kétszer 3 hónapig norcolut és rengeteg exacyl tabletta. Egy petefészek cisztám volt ami állítólag okozhatta az erős szinte állandó vérzést. A ciszta felszívódott de az orvosom a méh kivételt javasolja végső megoldásként. Az összes tünetet produkálom ami a vérszegénységre ráillik,néha még beszélnem is fárasztó. A vasamat folyamatosan zöldárpa porral és céklalével egyengetem.Ön szerint érdemes még kutakodnom valamelyik szakterületen vagy műtét? 45 éves vagyok egészségesen étkezek, eddig rendszeresen futottam is de már nem merek mert ez is felerősítette a vérzést. Elnézést a hosszú levélért!

Válaszát előre is megköszönve: Schmidtné Merényi Andrea
Kedves Andrea!
Valóban felvetődik a vérzékenység lehetősége! Nagyon fontos volna tisztázni, különösen, ha műtétet is terveznek. Valamint a vashiányos vérszegénységét is rendezni kellene.
Kérem jelentkezzen be hozzám vizitre, hozza magával a korábbi orvosi, laboratóriumi leletét is.Átnézem és megbeszéljük a szükséges laboratóriumi kiegészítő vizsgálatokat és a gyógyszeres kezelést.
Üdvözlettel:
Dr. Szélessy Zsuzsanna
Bal halantekon. Szurofajdalom beverzes szembe 149 88 86 a vernyomas zsibadas bal karba bal comba azer nagy fajdalommal. Voltam hazi orvosnal neorologushoz kuldot. Koponya emerire kuldot de felek a trombozistol .
Kedves Kis Istvánné !
Levele nagyon szófukar, az MRI el fogja dönteni, hogy van-e a fejében thrombosis. Ha igen akkor a megfelelő kezelést kellene kapnia egy kórházban.

Üdvözlettel:
Dr. Blaskó György

Tisztelt Olvasó!

Azt szeretném megkérdezni, hogy trombozis után van e ellenjavallata a szauna használatának vagy a szauna utáni hidegvíz használatának?
2013-ban, terhesen volt felsovegtagi trombozisom, azóta gyógyult vagyok.
Valamint kérdeznem még, hogy vert adhatok-e?
Nagyon köszönöm a választ!
Kedves Éva!
Ha a gyógyult felsővégtagi trombózis azt jelenti, hogy a trombus igazoltan feloldódott, akkor ennyi idővel a betegség után sem a szaunának sem az utána való hidegvíz használatának nincs kizárólagos ellenjavallata, természetesen mértéktartással mind a szaunában eltöltött időben mind a szaunázás gyakoriságában.
Ha nem szed véralvadásgátló gyógyszert akkor nincs tudomásom arról, hogy emiatt ne adhatna vért, de a véradásnál mindenképpen elmondják, illetve megkérdezik a pontos feltételeket.
Tisztelettel:
Dr Kósa Éva
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
2 napja a jobb vádlimban furcsa feszülő érzést érzek, többnyire állás vagy mozgás közben. Ha maszírozom akkor nyugalmi helyzetben is érzem. Nem igazán tudom meghatározni a fájdalmat. Inkább kellemetlen feszülésnek nevezném. Egész pontosan a vádli belső rövidebb fejének a végènél a bokához közelebb eső részéről van szó. Olyan, mintha egy dió lenne ott, kicsit olyan mintha hangyamászás lenne aztán meg mintha feszülne. Aztan abbamarad és ez ismétlődik. Nincs duzzanat normál színű a lánszáram. Lehet ez ér eredetű vagy inkább izom túlterheltség lehet. Kb. 1 hónapja volt UH ès doppler vizsgálatom, ami teljesen negatív lett .
Kedves Reni !

Mindenképp fizikális vizsgálat szükséges ahhoz, hogy biztos diagnózist mondjon önnek bármely orvos. Angiológiai vizsgálat mindenképp indokolt lenne , esetleg frissebb végtag uh, doppler uh. Amennyiben más oka lenne panaszainak szakorvosunk megfelelő szakterületre írányítja.

Üdvözlettel :
Kelemen Edina

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám 50 éves, két hete egy kismedencegyulladás és egy perforált vakbélgyulladás után keletkezett egy masszív kétoldali tüdőembólia! Jelenleg 120mg/0.8ml Clexane injekciót kap 30 napon keresztül! A trombózis nem az alsóvégtagból indult! Kérdésem az lenne hogy kompressziós harisnyát meddig kell használni? Tüdőembólia után idővel teljes életet lehet-e élni? Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Karacs Emília
Kétszer 0,8 ml Clexane-t kéne kapnia, ha 80 kg felett van!. Utána Xarelto tabletta szedendő, de ezt a kórházi orvosainak is tudnia kell. Egy év múlva nyugodtan élhet teljes életet, de 3 hóna múlva ki kell vizsgálni, nincs-e örökletes thrombofiliája. A tüdőemboli -ha valaki túléli -gyorsan javul.
Üdvözlettel :
Dr. Blaskó György
Tisztelt Professzor Úr!
Fiam 20éves és mélyvénás trombózisa volt ,sajnos örökletes,azt szeretném kérdezni,hogy fájdalom csillapítóként,és megfázás esetén valamilyen forró italport ihat -e?Gondolok például a rubophen gygyszerre,illetve italporra!
Válaszát előre is köszönöm!
Báder Julianna
Kedves Julianna !
Igen fontos: ha fiának volt thrombozisa és alvadásgátlót szed, akkor rubophent nem kaphat mellé. Ha nem szed semmit, akkor -la lázas -ehet rubophent, (de annál sokkal jobbak vannak).
Tisztelettel:
Dr. Blaskó György
Tisztelt doktorúr! Panaszaim láb zsibbadás hideg èrzet vádli fájdalom magán orvos èrszűkületlet állapitott meg mert nem èrzett pulzust a lábfejben chinotal gyógyszert irt fel.egy hètre rá elmentem a korházba mert a magán orvosrol ki derült hogy ki rúgták mert fèlre kezelt valakit a korházban is csak pulzust nèztek ès azt monták van a lábamban pulzus tehát nincs èrszűkület doppler vizsgálat nem volt kèrdèsem az lenne hogy maga szerint van e èrszűkület vagy talán a gyógyszertől èrzet a doktorur pulzust? Hozzá teszem sem cukor beteg nem vagyok sem túlsúlyos 23 èves vagyok de sajnos dohányzom válaszát elore is koszonom
Kedves Kriszti !

Fizikális vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ki tudjuk zárni az érszűkületet. Nagyon sok rizikó tényező szerepet játszhat érszűkület kialakulásában. Dr. Kósa Éva angiológus doktornőt ajánlom a trombózisközpontban .

Üdvözlettel :
Kelemen Edina
Kedves Haematológus szakorvos!
Kérdésem az lenne,hogy kisgyereknél a nullás vércsoport esetén von Willebrand betegségben a faktor értékek jelentősen eltérhetnek a többi vércsoport labor értékeihez képest, illetve kell e félni ha ez a faktor érték minden vizsgálat alkalmával egyre alacsonyabb lesz, vagy ez így normális?
Tisztelt Freshorange!
A "O"-ás vércsoport valóban egy kicsit alacsonyabb vW faktor aktivitással jár.
A kisgyermek véralvadási rendszere még nem azonos a felnőttével, mert az enzimek, hormonok még érési folyamaton mennek át. Így a laboratóriumi paraméterek is folyamatosan változnak, sőt különböző fertőzések, betegségek, az immunrendszer aktivitása is befolyásolja.
Ezt a gyermekgyógyász-haematológussal kellene megbeszélnie.
Üdvözlettel:
Dr. Szélessy Zsuzsanna

Hírek

Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?


További részletek
Bölcsességfog műtét véralvadásgátlóval- mi a teendő?

Bölcsességfog műtét véralvadásgátlóval- mi a teendő?

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, úgy minden olyan beavatkozást, mely vérzéssel jár, fontos, hogy megbeszéljen kezelőorvosával is, hiszen az antikoagulánsok hatására erősebb vérzéssel szükséges számolni, mely befolyásolhatja a műtét sikerességét, az orvos munkáját. Prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, el kell-e hagyni a véralvadásgátlót bölcsességfog kihúzása esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok
