Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

A következő vizsgálati eredményeim vannak (8éve lett megállapítva):

Leiden normál
Protrombin heterozigóta

Most családtervezés előtt javasolt lenne a genetikai vizsgálat újbóli elvégzése?
Illetve a várandósság alatt szükséges a heparin adása végig vagy csak bizonyos trimeszterekben?

Előre is köszönettel!
Kedves Eszter !

A genetikai vizsgálatot nem érdemes megismételni, mert ezért a szülei a felelősek és az élete során végig így marad. A részletek megbeszélése céljából keresse fel a Trombózis Központot!

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Eszter

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Blaskó Professzor Úr!
Habituális vetélőként tavaly jártam Önnél: én MTHFR heterozigota, férjem MTHRF homozigota. Professzor úr a konzultáció során az aktív folát mellett sikeres terhesség esetén Fraxiparint jvasolt. Május végén lombikprogrammal sikerült teherbe esnem, az IVF központban az ismert előzmények miatt Clexane 0,6-os injekció szúrását javasolták minden nap, a terhesség folyamán. (76 kg vagyok, 183 cm). A 13. héten erős vérzés jelentkezett, a baba jól van, de kialakult egy 4x3 cm-es heamatoma. Nőgyógyászom a Clexane injekció felfüggesztését javasolta, elmondása szerint a mi problémánknál a heparinnak az első 12 hétben van jelentősége. Professzor Úr mit javasol: a heamatoma reménybeli felszívódása esetén újra kezdjem-e a véralvadásgátlót vagy valóban nem szükséges már, elegendő az aktív folát. 43 éves vagyok, hosszú évek óta küzdünk babáért, pgs vizsgálat lehetősége miatt külföldre utaztunk lombikprogramra, az 5. beavatkozás sikerült. Mindent szeretnénk megtenni a sikeres terhességért, de bizonytalan vagyok: valóban nincs szükség az injekcióra? Köszönettel várom válaszát! Eszter
Kedves Eszter !

Én a Fraxiparine-t azért javasoltam, mert eddigi több, mint 150 Fraxiparine-baba tapasztalata alapján én kevesebb vérzést láttam (semmi sincs ok nélkül). Egyébként a III. trimeszterben is nagyon fontos az LMWH, mert akkor öregednek el méhlepényi vénák a trombotizálódnak be. Ezért az én -megalapozott- véleményem a végig alkalmazott LMWH adása!

Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
Eszter

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Blaskó Professzor úr!
2013-ban mélyvénás trombózisom volt.
Azóta szúrtam magam clexannal . 2015-ben egy tervezett,-2016-ban egy meglepetés babát :) hordtam ki és császárral születtek.
A várandósságok miatt csak idén ,-3 hónap szuri szünet után került sor a genetikai vérvételre. Merthogy édesapám és az apai nagymamám is tüdőembóliában halt meg. Az eredmény kimutatta,h Leilden heterozygóta mutáció igazolható!! De vérhígítót nem kell szednem...sem szúrnom. Kérdésem,h helyénvaló ez így?? Mert igencsak félek így! Az orvos azt mondta,h egy trombózis után még nem kell élethosszig vérhígítás. De hányat kell kapni és túlélni ahhoz,h védelmet kapjunk...????? Megköszönném megtisztelő véleményét!!
Üdvözlettel.
Kedves Melinda !

Nagyon hosszú lenne a válasz, jelentkezzen be a Trombózisközpontba konzultációra ,és hozza be összes leletét. Esetleg a hiányzó vizsgálatokat is elkészíthetjük.

Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
Katona Melinda

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Szeretném kérdezni, hogy volt 20 éve trombozisom, tüdőemboliával, 5 évig szedtem Syncumárt, Leiden mutációm van. Most Trombex a mindennapi gyógyszerem. Most 12 órás repülőút előtt állok, milyen adagban, melyik és mennyi ideig érdemes véralvadásgátló inj. adni magamnak. Köszönettel.
Kedves Krisztina !

Minddenképpen kellene trombofilia vizsgálat. Az LMWH dózisa a testsúlyától függ és elég az indulás előtt 2 órával egy ampullát sc. beadni és a visszaindulás előtt is !!!!

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Anton Krisztina

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Jelenleg 6 hetes kismama vagyok (szívhang az 5+2 hetes vizsgálatkor még nem volt, csak petezsák és szikhólyag). 5 hónapja a 39. héten meghalt a kislányom a pocakomban, a boncolási jegyzőkönyv szerint méhen belüli hypoxiája lett, de vérrögöt nem találtak és egyébként a terhességgel minden rendben volt (IR-em és PCO-m van,szedtem Merckformint a terhesség 14.hetéig, de a cukrom mindig rendben volt, valamint a terhesség 32.hetétől napi 25µg EUTHYROX-ot szedtem, a mai napig). Csináltattam trombózis panelt, mely alapján csak az MTHFR gén (C677T) lett heterozygota, a többi (FV Leiden, FII/Protrombin gén, MTHFR A1298C) normál. Hematológushoz csak két hét múlva van időpontom, aki telefonban azt mondta, hogy kezdjem el azonnal szúrni a napi 0,4ml clexane-t. A nőgyógyász szerint majd a terhesség vége felé kellene adnom az injekciót. Félek, hogy nehogy baja legyen a babámnak, azzal, hogy kivizsgálás nélkül elkezdem szúrni az injekciót. Ön szerint szükséges most azonnal elkezdenem szúrni?

Mielőbbi válaszát köszönöm:
Bettina
Kedves Bettina !

Az MTHFR C677T heterozygotaság miatt elég lenne akkor elkezdeni szúrni, ha már bizonyítottan van szívhang. Mindenképpen jöjjön be a Trombózis központba a hiányzó vizsgálatok elvégeztetésére, amit lehet Clexane mellett is. A nőgyógyászának nincs igaza, mert éppen a gyorsabban elöregedő méhlepényi erek miatt kell a terhesség végéig Clexane-t adni.

A viszontlátásig üdvözli : Dr. Blaskó György
Tuza Bettina

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Jó napot kívánok.

Főtörzsi visszerességben szenvedek, 32 éves vagyok és számomra nagyon fontos a testmozgás. Régen rendszeresen jártam konditerembe, most is mennék de mivel tudom, hogy nekem ez nem ajánlott így nem teszem. Sokat kerékpározok és úszni is járok, viszont az lenne a kérdésem, hogy nordic walking kardiógépet használhatok-e rendszeresen ugyanis szeretném az alakom formálni és ez azért sok izmot megmozgat és nincs benne ugrándozás sem erölködés.
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Jakab Norbert
Kedves Norbert !

Jobb lenne pontosan tudnom milyen vénái visszeresek, de ettől még nyugodtan használja a nordic walking kondigépet. Egyet semmiképpen nem tehet!!!!!!: Semmiféle port, erősítő tablettát fehérjehidrolizátumot aminosavkeveréket stb. nem ehet!!! még USA-belit sem!

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Jakab Norbert

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Petroci Judit vagyok,Karpataljarol,Nagymuzyalybol!!!Egy olyan kerdesem lenne a doktor urhoz,hogy a bokamon keletkezett egy fekely(seb ami nem gyogyul,mar ket honapja)mivel lehetne ezt kezelni-begyogyitani???A labam volt mar műtve visszerre 32 eve ezelött!Elöre is köszönöm a válaszat!!!
Kedves Judit !

Személyes konzultáció nélkül nem tudunk tanácsot, véleményt mondani panaszaival kapcsolatban. Angiológus, vagy sebész szakorvost keressen fel.

Ha lehetősége van keresse fel központunkban Dr. Kósa Éva angiológust.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Petroci Judit

Kelemen Edina

asszisztens
35. Hetes terhes vagyok. Viszeres és seprűvenás mind kettő lábam. Kb egy hete a làbaimban izomlázszeru érzést tapasztaltam, főleg guggolásra. Emeltem a magnézium adagot, megszűnt a probléma. Viszont a jobb làbam vàdlia néha azóta is fàj. Pár napja a térdhajlatban illetve a combom hàtsó részèben érzek ègő, szúró fàjdalmat. Nincs jobban bedagadva mint a bal làbam, bár èn duzzadtabbnak érzem hajlításkor. Tegnap járás hatására kicsit erősebb lett a fàjdalom, ülve zsibbadást éreztem az alsó làbamban. Felpolcolásra a tünetek javulni szoktak. A làbamat màr 2szer voltam injekcioztatni. A leírt fàjdalmat talàn ahhoz tudnàm hasonlítani. Kérdésem az lenne, hogy trombozisról lehet szó? Köszönöm vàlaszukat!
Kedves Érdeklődő !

Mindenképp lássa szakorvos aki ultrahangot tud készíteni önnek. Érsebészt keressen fel.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Sz.

Kelemen Edina

asszisztens
Kérdés adatai:

Kérdező neve: Attila
Kérdező e-mail címe: szilva.a81@gmail.com
Kérdés:
Üdvözlöm. Olyan problémával fordulok önökhöz,hogy július 22-én bementem a sürgősségire azzal a panasszal hogy nagyon fáj a lábam hátúl a térdhajlatban. Ott megállapították azt hogy tromboflebitiszem van. Erre kaptam clexan 8000-et,cataflamot,detralexet,meg liotont. Mindent betartva kértem angiológiára időpontot amit meg is kaptam,és meglepetésemre miután megvizsgáltak és nem igazolódott továbbra sem a mélyvénás trombózis,kaptam antibiotikumot még pluszba Roxithromycint. Mára minden gyógyszerek elfogyott viszont a panaszainak nem múlnak. Nem tudom mit kellene még tennem,de már félek miért nem akar elmúlni. Mit tehetnék?
Kedves Attila !

Ne írt arról, hogy pontosan milyen vizsgálatok készültek panaszaival kapcsolatban. Meg kellene mutatnia egy reumatológusnak, esetleg egy ultrahangos vizsgálat a lágyrészről pontosabb véleményt adna. A térdhajlatban gyakori a Baker cysta .

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Attila

Kelemen Edina

asszisztens
MOSTANÁBAN NAPKÖZVEN, DE REGGEL IS 156/96/59 VOLT A VÉRNYOMÁSOM.
általában alacsony volt korábban,INZULINUS CuKORBETEG IS VAGYOK A CUKROM VÁLTOZÓ, DE 8 KÖRÜL BEÁLL.
ma reggel verejtékezve ébredtem a megadott értékekkel, napközben sem akar lejjebb menni. Remegek és szédülök.PIHENÉS UTÁN IS CSAK 159/96/59 volt a vérnyomásom.Reggel 1,este 1 Covara kom. as 5 mg, kiugró esetben1Tenzium
szedek HO. NYUGALMAT JAVASOLT, DE NAGYON FÁRADÉKONY VAGYOK FÉLELMEM VAN, EKKOR EGY XANKSZ NYUGTATÓT VESZEK BE. kérem szives tanácsát
Kedves Gál Sándorné !

A remegést, szédülést, verejtékezést nem a leírt vérnyomás érték, inkább az alacsony pulzusszám okozhatja. Próbáljon meg ilyen esetben bővebben folyadékot fogyasztani, és fontos lenne a panaszok idején a vércukor ellenőrzés, hisz az alacsony vércukor értéknek (hypoglycaemiának ) is jellemző tünete a gyengeség, verejtékezés.

Figyeljen arra , hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek bevétele előtt mérjen vérnyomást , pulzust.

Ha panaszai továbbra is fennállnak, keresse fel kezelőorvosát.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

GálSándorné

Kelemen Edina

asszisztens

Prima Medica Egészségközpontok