Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Szép napot !

Kérdésem a doktornőhöz : Mért van az hogy reggel felkeléskor még alacsony a vérnyomásom 105/64 körül de délutánra estére felmegy 130 felé és nagyon erős tarkó fájásom van : Köszönöm válaszát .
Kedves Erzsébet!

A vérnyomás reggel, ha jól aludt az ember, normálisan nem magas. Igaz, a 130 Hgmm sem az, hiszen a 140/90 Hgmm-es értékek, mind a normál tartományban vannak.

A fejfájásnak számtalan oka lehet. Nem valószínű, hogy a 130 Hgmm-es vérnyomás okozza.



Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Tiszteletem. Foghúzás elott állok. 2.6 az INR-em. Mennyi az az érték amikor nem kell tartani a foghúzás miatti vérzéstol? Korábban is volt foghúzásom' de akkor csak elotte nem kellet a marfarint bevenni. Igaz nem forrt össze a gyökèr helye. Most is van olyan hogy ha belemegy valami akkor gond van vele.

Köszönöm a válaszukat

Tisztelettel: István
Kedves István !

Nem tudom melyik fogát húzzák,. Ha bölcsességfogai közül, akkor előtt 6-8 napra a Marfarint el kell hagyni és LMWH-t szúrjon magának, De egy kisebb fog nem gond. A fogorvosa olvassa el az általam írt irodalmat Az Orvosok Lapjában 2015. okt-nov.ben!

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Tisztelt Doktor Úr!



7 évvel ezelőtt spontán terhességem volt, ami a 8. héten missed ab-vel végződött sajnos. Az elmúlt évben volt 4 sikertelen inszeminációnk, és a honvéd kórházban egy teljeskörű kivizsgálás Fülöp Doktornál, kiderült hogy Inzulinrezisztenciám van, melyet azóta gyógyszerrel diétával és mozgással kezelünk, PCT pozitivitás, MTHFR C677 és A1298 C heterozigóta vagyok Faktor VIII értékem emelkedett a normál értékhez képest. Trombofíilia panelben minden más érték normál. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a májusi lombik programban vagy azt követően terhesség esetén szükséges -e vérhígitó injekció alkalmazása (34 éves vagyok)? Köszönettel Mária
Kedves Mária !

Mindenképpen szükséges, mert a hormonstimuláció önnek fokozott thrombosis rizikót jelent.

Üdvözlettel: Dr. Blaskó György

Tisztelt Doktor Úr!2011 -ben természetes úton szültem egy egészséges kislànyt.A terhességem alatt,minden a legnagyobb rendben volt.2014.augusztusàban bekerültem a Semmelweis egyetem neurológiai osztàlyàra,erő fejfàjàssal,tarkó-,nyak-,és vàllmerevséggel,39 fokos làzzal.Ahol vettek vért ,nagyon magas Crp-t àllapítottak meg.Majd CT,ahol talàltak egy DVA-t a bal kisagyban.Decemberben még elküldtek egy MRI vizsgàlatra is.A leleten ez àll.Normàl lelet.A bal oldali kisagyi hemispheriumban típusus DVA àbràzolódik,mely a bal oldali sinus petrosus superior-ba drenàl.Kérdésem a következő:szeretnénk még babàt.Ön szerint ez befolyàsolhatja a terhességemet,majd a szülést?Neurologus azt mondta,h nem folyàsolja be,Nőgyógyàszom azt mondta,hogy ha màr van egy baba,ne kockàztassunk!Előre is köszönöm a vàlaszt!Melinda,35 éves
Tisztelt Bujdosó Melinda!

Erre a kérdésre,amint látom, a szakemberek nem egybecsengő választ adtak. Én nem vagyok a téma specialistája. Dr Turi Zsuzsanna, aki szintén a Príma Medicában rendel, ismert, nagy tudású, terhes-patológiával foglalkozó szülész-nőgyógyász. Én őt kérdezném meg.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit



Tisztelt Prof.Dr.Blaskó György Úr!



37 éves vagyok, 2 kislányom van. Édesanyám Leiden homozigóta, emiatt történt ez irányban az kivizsgálásom.

Az alábbiak az eredmények:

FII 20210 normál, vad típus

FV Leiden mutáció: Homozigóta mutáns

Az MTHFR C677T polimorfizmus tesztet nem végezték, mivel a szűrő teszt a referencia tartományon belül volt.

Véralvadási értékek:

INR 0,97

APT idő:30,1 sec

Thrombin idő:21,1 sec

Antitrombin -III aktivitás:144 %

APC-R:1,0

Protein C aktivitás:103 %

Lupus negatív

VIII alvadási faktor:122,5 %

Homocisztein meghat.:4,23



Immunszerológia:

Albumin: 63,3 %

Alpha1-globulin:3,7%

Alpha2-globulin:9,8%

Béta-globulin:9,9%

Gamma-globulin:13,3%

Albumin/globulin:1,72

Monoklonális komponens: nem jelölhető

Elfo értékelés: Monoklonális gammopathia nem látható

Szérum immunfixációs elekroforézis: negatív

Anti-nukleáris antitest: 5,60 IU/ml

CArdiolipin IgG/A/M screen :3,3 E/ml

Béta2GBI IgG/A/M screen:3,3 E/ml



Kedves Professzor Úr, az lenne a kérdésem, h. a fenti eredmények tükrében van-e valamilyen teendőm? Javasol-e bármilyen vérhígító alkalmazását?

Eddig semmilyen trombotikus problémám nem volt, a terhesség és szülés is zavartalanul zajlott.



Köszönöm szépen!

Tisztelettel:



Virág
Kedves Virág !

Felsorolt leletei mellett , felmerül néhány kérdés, ha lehetősége van jöjjön el rendelésemre, hogy átbeszéljük a teendőket.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Tisztelt Doktor Úr/Nő!Férjem két és fél éve CLL-s.Az utóbbi egy évben többszörösen visszatérő vörös viszkető foltok,melyek csomókká változnak,azután krém hatására enyhül,de teljesen nem múlik el.Hasán kezdődik,aztán a combok hátsó részén,majd a fej nyak körül,ahol egyenetlen lesz olyankor a bőre.Eddig is köhögött,de az utóbbi időben egyre erősebben és fullad.Milyen célzott vizsgálattal,hogyan lehetne tisztázni ,mi áll a háttérben? Okozhatja szervi infekció vagy bőrbetegség?Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.Nagy tisztelettel:Kollá Károlyné
Kedves Kollár Károlyné!

A bőrelváltozás és a köhögés is lehet a CLL szövődménye. A gondozó orvosánál jelentkezzenek, aki célzott haematológiai laboratóriumi és mellkas képalkotó vizsgálatokat is fog kérni.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Tisztelt Doktor úr /nő

Stroke-al kapcsolatban szeretnék önöktől tanácsot kérni. Édes apukám már több mint tíz éve beteg stroke-ja volt és a jobb oldala lebénult. Tud járni és önálló de viszont az idegi állapota rosszabbodott, mindenen felmérgeli magát és kiabál. Egyszerűen nem tudunk vele mit kezdeni néha elviselhetetlen. Azt szeretném kérdezi önöktől,hogy van e olyan gyógyszer ilyesmi betegségre mint amiben apukám szenved!? Ha igen akkor legyenek szívesek megirni nekem! Válaszukat előre is köszönöm
Kedves Irén !

Sajnos, a stroke után előfordulhat a betegeknél a magatartás megváltozása, vagy a korábban is meglevő "hirtelen haragúság" fokozódása. Ilyen esetben az őt gondozó neurológustól, pszichiátertől érdemes véleményt kérni, mert

igen, akár sikerülhet gyógyszerrel a problémát enyhíteni.



Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Tavaly áprilisban volt egy mélyvénás trombózisom a bal lábamon comb középtől le a láb ujjamig. Nem kell már szednem a vérhigítót! Trombofília vizsgálat mérsékelt hajlamot igazolt.Utolsó Dopleres Uh jó átfolyást mutatott a lábamban.Ápolóként dolgozom napi 10-szer kb megkell emelnem egy 120 kg-os férfit. Az lenne a kérdésem, hogy e-miatt félhetek-e újabb trombózistól? A választ nagyon szépen köszönöm.
Kedves Elizabet !

Én nagyon rövid időnek tartom az alvadásgátló szedését: akinek ekkora thrombosisa volt, azt félévente Doppler-rel ellenőriztetni kell és csak a teljes rekanalizáció után hagyhatja el (ha nincs egyéb baja: pl. thrombofilia). Az emelgetés akkor árt, ha aktiv fiatal a thrombosis, mert akkor lehet tüdőemboliát kapni. Ha lehetősége van rá jelentkezzen be a Trombózis Központba!

Üdv: Dr.Blaskó György

Tisztelt Blaskó Professzor úr! Április közepén lesz négy hónapja, hogy a vádlimban jelentkező, szinte észrevétlen, izomláz-szerű trombózist követően erős mellkasi fájdalommal járó tüdőembóliát kaptam. Nagyon váratlanul ért az eset, 36 évesen, komolyabb családi előzmény hiányában, rendszeres mozgás mellett nem gondoltam, hogy velem ilyesmi előfordulhat. Szerencsére időben megfelelő kezelést kaptam, egy hét intenzív ellátást követően még a kórházban Xarelto-ra állítottak (napi 1x20mg), ami eddig semmilyen mellékhatást nem okozott. Igaz, hogy még elég hamar elfáradok, de összességében már egészen jól érzem magam: a mellkasom még kb. egy-másfél hónapig fájt, de ez ma már csak erős fáradság esetén fordul elő, a lábaim azonban sajnos azóta sem a régiek, 2es kompressziós harisnya vagy zokni viselése, vénás torna mellett is gyorsan elfáradnak, fájnak. Gondolom, remélem, ez is javul majd idővel. Még a kórházban említették, hogy érdemes lenne elmennem egy kapcsolódó genetikai vizsgálatra (Leiden, Protrombin, MTHFR). Professzor úr, jelentkezhetek-e már ilyen vizsgálatra, vagy érdemes lenne még várnom? A vizsgálat előtt mennyivel korábban kell abbahagynom a gyógyszer szedését és mikor kezdjem el szedni újra? A lábaim érdekében szedhetek-e Detralexet a Xarelto mellé (korábban jót tett nyári lábdagadásom megelőzésére)? Szíves válaszait előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel, Kolláth Gabriella

Kedves Gabriella !

Három hónappal az "esemény" után lehet a genetikai vizsgálatot elvégezni, de előtte 4-5 nappal át kell térni LMWH sc. injectiora, a vérvételig: utána folytathatja a Xareltot. Detralexet szedhet.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Blaskó
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!



Kislányomnak tavaly februárjában (2évesen) stroke-ja volt a bárányhimlő szövődményeként, mely majdnem teljes jobboldali bénulást okozott nála. Rehabilitációja lassan de jól halad. Az esetet követően aspirint és clexane-t is kapott, majd május végén a clexanet elhagyhattuk és azóta csak az aspirint szedi (protect 100as-ból felet naponta). Kérdésem az lenne, indokolt-e még az aspirin és meddig ugyanis ebben a kérdésben sajnos eddig nem tudtak az orvosok állást foglalni, senki nem tud nekünk egyértelmű választ adni. A Szent László kórházban egy nagyon részletes genetikai vizsgálaton átesett, szerencsére nincs semmilyen genetikai hajlam a véralvadásra, nagyon valószínű hogy a bárányhimlő okozta ezt a bajt.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Tisztelt Sz. Katalin!

Őszintén együtt érzek Önnel ebben a nehéz helyzetben. Hála Istennek, a gyerekek regenerálódó képessége a csodával határos, amint azt a kislányuk javulása is mutatja. Nem lenne korrekt, ha bármi szakmai tanácsot adnék. Nem vagyok gyermekorvos, és az nem véletlen, hogy a gyermekgyógyászat egy külön tudományág. Ami a kislánnyal történt az a gyermekgyógyászaton belül is ritka eset. A genetikai vizsgálat eredménye megnyugtató. Azt tenném én, hogy követném a gyermekorvos tanácsait. Ha megnyugtatná Önt lehet kérni úgynevezett második, vagy harmadik véleményt az ügyben. Nem tudom, eddig pontosan ki adott javaslatot, de a Gyermekklinikákon, a Heim Pál kórházban kiváló kollégák dolgoznak.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Hírek

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön


További részletek
Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA