A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Anyukamnak viszeres a laba evek ota es mostanaban nagyon fajogat neki, es vettem ra gumis harisnyat, nem tul eroset, de igy nem erolteti annyira. Kerdesem, hogy jo-e ra a gumis harisnya, vagy szabad-e hasznalni, nem akarnam, hogy esetleg elszoritsa az ereket. Koszonom elore is valaszxat.......udvozlettel Mizell Marianna
Kedves Marianna !
A visszerek karbantartására mindenképp ajánlott a kompressziós harisnya viselése. Fontos a megfelelő méret kiválasztása. Látni kellene egy szakorvosnak, hogy nincs-e szükség esetleg egyéb kezelésre.
Üdvözlettel :
Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Már több éve szenvedek ekcémától és has puffadástól, ezért csináltattam egy magán laboratóriumban vérből étel intolerancia tesztet, ahol 221 különféle élelmiszerre vizsgáltak. Mindegyik mellé negatív volt írva kivéve kettő mellé volt érték megadva: búza 40 és az élesztő (sör) 53. Illetve csináltattam genetikai laktózintolerancia vizsgálatot is, ahol TC eredménnyel laktoztoleránst állapítottak meg. Kérem segítsen ezen eredmények értelmezésében! Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Katalin !

A laborvizsgálatok eredményeinek kiértékelésében a Budai Allergiaközpont szakorvosai tudnak önnek segíteni.
Elérhetőségük 0630/631 9309-es telefon , vagy az info@allergiakozpont.hu e-mail .
Üdvözlettel :
Kelemen Edina asszisztens
Tisztelt Doktornő/Úr!

Az elmúlt 2-3 évben több légúti fertőzésen estem át, lassan évente 20-25 alkalommal kapok antibiotikumot COPD betegségem miatt. Lassan 3 éve, hogy a laboromban vérszegénységet láttak, pár hónap múlva csökkent le nagyon a vasszintem is, ezért időközönként vaspótlásban részesülök. Kb. 3 hete kaptam most a 2. antibiotikumot, mivel a CRP-t magasnak találta az orvos. Viszont nem használt, rosszabbul lettem és kórházi kezelésben részesültem. A labor leleteimből a kezelőorvosomnak nem tetszett a FVS szám, túl soknak vélte, ezért többször meg lett ismételve. A következő eredmények lettek:
3 hete: Nátrium 139 (133-146), Kálium 4.4 (3.5-5.3), Klorid 101 (99-111), tCa 2.42 2.10-2.60), Glükóz 5.4 (3.6-6.0),Urea 5.3 (2.8-8.0), Kreatinin 66 (44-84), tBil 7.9 (<20) , GOT 19 (<40), LDH 199 (135-220), GPT 18 (<40), GGT 15 (7-50), FVS 6.42 (4.50-10.80) VVT 4.43 (4.20-5.40), HGB 114 (115-150), HTC 0.370 (0.35-0.47), MCV 82.6 (80.0-99.0), MCH 25.7 (27.0-31.0), RDW% 18.9 (12.0-15.0), RDW-SD 57.10 (37-48), THR 429 (150-400), MPV 9.4 (7.2-11.1), NEUT% 62.8 (43.0-76.0), LYMP% 27.7 (17.0-41.0), MONO% 8.6 (3.4-9.0), EOS% 0.6 (0.0-5.0), BASO% 0.3 (0.0-1.5), CRP 12.73 (<4.6)
5 nap múlva: eGFR (CKD-EPI) 70.63 (>60), Összfehérje 72 (64-83), Albumin 46 (35-52), HGB 117 (120-160), MCHC 319 (320-360), Karbamid 4.5, se Na 138 (135-145), se K 4.1 (3.5-5.3), se Cl 103 (98-107), MCV 83.4 (80.0-95.0), FVS 30.6 (4.4-11.3), THR 509 (150-400), HTC 0.37 (0.34-0.47), CRP 2.1 (<5), MCH 26.6 (27.0-34.0), VVT 4.40 (4.20-5.40), Kreatinin 85, Összbilirubin 6, Direkt bilirubin 2.1
5 nap múlva ismét: HGB 117 (120-160), MCHC 318 (320-360), MCV 82.7 (80.0-95.0), FVS 16.4 (4.4-11.3), THR 427 (150-400), HTC 0.37 (0.34-0.47), MCH 26.3 (27.0-34.0), VVT 4.45 (4.20-5.40)
1 hétre rá: Összfehérje 73 (64-83), Albumin 47 (35-52), HGB 127 (120-160), MCHC 319 (320-360), se Na 139 (135-145), se K 4.0 (3.5-5.3), se Cl 100 (98-107), MCV 83.3 (80.0-95.0), FVS 27.3 (4.4-11.3), THR 443 (150-400), HTC 0.40 (0.34-0.47), CRP 1.6 (<5), MCH 26.6 (27.0-34.0), VVT 4.78 (4.20-5.40), AST 32 (<200)
Másnap: FVS 18,7 (4.4-11.3), VVT 4.70 (4.20-5.40), HGB 125 (120-160), HTC 0.40 (0.34-0.47), MCV 83.9 (80.0-95.0), MCH 26.5 (27.0-34.0), MCHC 316 (320-360), THR 387 (150-400), NEUT% 83 (50-70), LYMP% 11 (19-48), MONO% 6 (2-8), EOS% 0 (2-4), BASO% 0.1 (<2.5), NEUT# 15.6 (2.0-7.5), LYMP# 2.1 (1.5-3.5), MONO# 1.0 (0.2-0.8), EOS# 0.0 (<0.7), BASO# 0.0 (<0.4).
Azt szeretném megtudni, hogy mi okozhat ilyen magas FVS számot? Ha fertőzés okozza, milyen típusú kórokozó? A legutóbbi mellkas CT vizsgálatnál a lépnél találtak 1 cm-es cystát. Esetleg összefügg a labor leletekben való változás?

Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Mariann!
Azt gyanítom, hogy esetleg steroidot is kaphatott és azért emelkedett meg a fvs száma, amikor a CRP már norm.
Önnek krónikus betegséghez társuló enyhe vérszegénysége van. Amíg a fertőzés, gyulladás nem szűnik meg, addig a vas kezelés nem javít a vérképén.Az immunrendszer aktiválódása kihat a vas felszívódásra , csökkenti azt.
A lép cysta lehet fertőzés következménye is, de lehet ártalmatlan jelenség is.További vizsgálatok képalkotó, mikrobiológia szükségesek.
Sajnos ebből néhány labor eredményből korrekt véleményt nem mondhatok.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!
A Nőgyógyászom elküldött genetikai trombózis vizsgálatra, mivel hajszáleresek, visszeresek lábaim, amiket jelenleg kezelnek scleroterápiával és fogamzásgátlót szedek (belarát) kb 10 éve. A hajszálerek egyenlőre csak esztétikai problémát okoznak. A vérvizsgálat eredménye:
MTHFR C677T és a
PAI-1 gén 675 4G/5G poliformizmusa HETEROZYGOTA az
V. alvadási faktor Leiden mutációja, a Cisztaionin béta-szintáz gén 844ins68 mutációja és a Prothrombin G20210A mutáció NORMÁL.
Kérdésem: szedhetem e ezekkel az eredményekkel továbbra is fogamzásgátló tablettát vagy nem a trombózis veszélye végett? Előre is köszönöm válaszát?
Kedves Katalin !
A heterozygositások miatt van valós thrombosis veszély, de nem nagy. Nem kell tennie a sportos életódon kívűl semmit.
Üdvözlettel:Dr. Blaskó György
Jó estét kívánok, azt szeretném megkérdezni, hogy a trombózis utáni negatív lupus anticoaguláns és APS vizsgálatokat érdemes-e később megismételni? Változhat-e ez az állapot, kialakulhatnak-e betegségek később? Kérdem ezt azért, mert a trombózis mellett időnként autoimmun jellegű tüneteim is voltak, illetve jelenleg is előfordulnak alkalmanként (ismeretlen eredetű kiütések, ízületi gyulladások). Viszont az anticoagulán szedését már leállították egy éve. Köszönettel: Ádám
Kedves Ádám !
Ha most negativ volt, 3 év múlva érdemes vizsgálni. Minden izületi fájdalomra jellemző, hogy NEM autoimmun tünet!!!
Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
Kedves Szakértők!
Lassan két hónapja, hogy elveszítettem a férjemet. Kérdéseim vele kapcsolatosak, mivel a halála váratlan volt mindenki számára, és sajnos nem kaptunk kielégítő választ az örök "miért"re. Férjem 69 éves volt. Amikor kórházba került, szívelégtelenséget állapították meg nála, illetve közölték, hogy thrombok vannak a tüdejében. További vizsgálatok miatt a kórházban maradt, ott tartózkodása ötödik napján meghalt. A kiadott jegyzőkönyvben a halál oka: tüdőembólia. Boncoláskor kiderült, hogy annak ellenére, hogy kapott vérhígító injekciókat, és a végzetes napon orálisan is kapott vérhígító készítményeket, a szervezetében még több thrombus keletkezett, mint azt a felvétel napján volt. Ami még felvételkor kiderült, hogy alacsony a hemoglobin szintje, és nagyon sűrű volt a vére. Az elvégzett vizsgálatok belső vérzéseket nem mutatták. Halála előtti napon csontvelő mintát vettek tőle, aminek az eredményét a mai napig nem tudunk, mint hogy részletes boncolási jegyzőkönyvet sem. A kérdéseim a következők: hogy lehetséges, hogy vérhígítók mellet mégis alakultak új vérrögök? Lehetséges, hogy 2 hónap alatt még nem készültek el a csontvelő punkciójának eredményei? Elnézést, ha túl hosszú voltam. Kérem, jelezze, amennyiben a kérdéseimet nem megfelelő szakorvoshoz irányítottam.
Köszönettel, Márta
Kedves Márta !
Megértem fájdalmát férje elvesztése miatt. Sajnos kevés ez az információ ahhoz ,hogy válaszolni tudjunk önnek. Látni, vizsgálni kellett volna férjét, és valamennyi leletét, dokumentációját áttekinteni.
Üdvözlettel :
Dr. Blaskó György
Tisztelt Professzor úr!1999-ben mütöttek gerincsérveés hazajövetelem után kaptam egy mélyvénás trombozist.Syncomar szedését irták elö .Sajnos ez mellet két év után ujra kaptam egy mélyvénás trombozist.Már 16-éve szedem.de mostanában sokszor felborul az INR szintem.Ennyi idő után nem javasolják e ,hogy másik váralvadásgátlo gyogyszer szedését.Köszönöm a választ.
Kedves Márta !
Ha lehetősége van keressen fel a trombózisközpontban , hogy meg tudjuk beszélni a további lehetőséget a jövőre nézve gyógyszerelésével kapcsolatban.
Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
március 29 én magasra terjedő mélyvénás trombózisom volt amellyel kórházba kerültem, hasba kaptam 3 injekciót és a következő napon 15 mg xarelto tablettát szedek reggel este 1-1 szem egészen április 17 ig ,utána pedi 2o mg xareltó napi 1.A kórházban mélyvénás tornát végeztem3-5 ször naponta gyógytornász segitségéval.Április 5-én saját lábamon hazajöttem trolibusszal,És azóta is sokat sétálok és tornászom.De nem vagyok nyugodt Kérdésem milyen életmódot folytassak
Kedves Gál Józsefné !

Központukból Dr. Kósa Éva angiológust ,vagy Dr. Blaskó György Profeszor Úrat ajánlom. Vizit keretében tudnak segíteni önnek életmódbeli tanácsokkal kapcsolatban.

Üdvözlettel :
Kelemen Edina asszisztens
Tisztelt Trombozis Központ!

A segitsegüket szeretnem kerni, mert nagyon tanäcstalan vagyok.
38 eves vagyok, 23 evesen ätestem egy melyvenäs trombozison, familiäris trombofiliät ällapitottak meg. 3 eves folyamatos kezeles utän tünetmentes lettem, gyogyszereket sem kell azota szednem. Edesapämtol örököltem a hajlamot, aki sajnos tavaly hunyt el emboliät kapott :(
Egy rövidebb repülöut elött ällok (1,5 ora), kb. 55 kg vagyok, 158 cm. Mär beszereztem egy terd kompresszios harisnyät, illetve van nälam egy Fraxiparine 5700 0,6 ml-es Heparin injekcio.
Az lenne a kerdesem, hogy mennyi idövel koräbban kell beszurnom az injekciot a repülöut elött?
Köszönöm szives välaszukat!
Üdvözlettel: Boros Krisztina
Kedves Krisztina !
A legbiztonságosabb, ha indulás előtt reggel beadja magának az injekciót: elvben 24 órán át hat.
Üdvözlettel :Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr!
Trombózisom után másfél évvel, 180% körüli VIII faktor érték mellett a szakorvosom annyival bocsájtott el, hogy mostantól nem kell szednem véralvadás-gátlót. A mélyvénás trombózisom okát nem tudni, mert a genetikai vizsgálatok mind negatívak, egyedüli rizikófaktor a fogamzásgátló volt (de ennek is csak a 6. évében történt a baj - lehet nem is ez volt az ok). Gyakran történnek ilyen, „ok nélküli” trombózisok? Ez pont hogy jó, vagy rossz? Borzasztóan nyugtalanít, hogy valaha újra problémám lesz, Ön szerint milyen kontroll vizsgálatokat és milyen gyakran lenne érdemes beiktatni?
Köszönettel:
Éva
Kedves Éva !
Kérem, keressen fel a Trombózis Központban, ott részletesen elmagyarázom. Röviden: a thrombozisok okait 45%-ba ma sem tudjuk, de ennek ellenére kezelni KELL.
Üdvözlettel :Dr. Blaskó György

Hírek

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?


További részletek
Mikor van szükség vaspótlásra?

Mikor van szükség vaspótlásra?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat